onsdag 14 januari 2015

Böcker som utspelar sig i Thailand


Eftersom jag reser till Thailand om ett par veckor började jag fundera på vilka böcker jag läst som handlar om Thailand, inte guideböcker då utan romaner och biografier.

Möt mig i Patong - Annika Frostell  
"Efter en arbetstyngd höst har Helena tagit ledigt och bokat varsin flygstol för sig och sin yngsta dotter Madde. Nu sitter de på McDonalds i Patong och väntar. Linda har lovat komma runt fem. Hon har ordnat hotell, och nästa dag ska de åka vidare tillsammans. Men ingenting blir som de tänkt sig. Hettan, myllret och skönheten tar andan ur dem, och det som skulle bli en underbar semester utvecklas till ett skrämmande äventyr bland dykare, turister och invånare på ön Koh Phi Phi."
Adlibris

Laura - Flickan från havet - Carolina Gynning
" Julen 2004 reser tvillingarna och deras föräldrar till Thailand för att fira pappans 60-årsdag. När föräldrarna dör och Vanessa försvinner under tsunamin, faller det sig nästan naturligt för Laura att ta sin systers plats. Efter alla år i skuggan av den fantastiska Vanessa, kan Laura äntligen stiga fram som den framgångsrika kvinna hon skulle ha varit. Om bara inte hemligheten drabbat henne."
Adlibris

Dödens våg - Bo Norgren
 " 'Dödens våg' utspelar sig i Thailand efter Tsunamin. 543 svenskar avlider när Tsunamins vågor slår sönder turistparadiset i södra Thailand. Arbetet med att identifiera offren leds från UD:s tillfälliga Generalkonsulat i Phuket.En månad efter Tsunamin försvinner en diplomat från konsulatet. UD vill undvika publicitet och vill från början inte göra någon officiell polisanmälan.Göran Ålund tillhör sedan ett år Rikskriminalens IT-brottsrotel. Hans bakgrund som mordutredare i kombination med hans IT-kompetens gör att han får uppdraget att åka ner till Thailand och utreda försvinnandet.Han inser ganska snart att diplomaten är mördad. Och det mordet är bara inledningen på en våg av terror.En dödens våg. "
Adlibris

Diplomatdottern - Tina Frennstedt
"Den svenska diplomatdottern Karolina Johnsson hotades 1994 med avrättning då hon burit med sig en resväska med 6,8 kilo heroin genom tullen i Bangkok. Efter fyra år flyttas hon till kvinnofängelset Hinseberg i Sverige. Sommaren 2006 blir hon fri. Tina Frennstedt, journalist på Svenska Dagbladet, har följt hennes öde genom åren och berättar hennes historia."
Bokus

Den senila skalbaggens tröst: fastkedjad i en isoleringscell i Thailands mest beryktade fängelse fann jag en oväntad vän - Jens Månvinge
"Den senila skalbaggens tröst är en sann historia och Jens Månvinges egen gripande berättelse om sina år i Asiens mest beryktade fängelse Klong Prem Prison bättre känt som "Bangkok Hilton"."
Adlibris 

Kackerlackorna - Jo Nesbø
"En politisk skandal hotar när Norges ambassadör i Thailand hittas mördad på ett motellrum. Att statsministerns nära vän har foton på nakna småpojkar i sin portfölj får inte komma till allmän kännedom. På UD i Oslo vill man snabbt tysta ner mordet och i samråd med polisen skickas Harry Hole till Bangkok för att på ett diskret sätt hitta den skyldige. Väl på plats i den myllrande storstaden kämpar Harry för att vänja sig vid hettan, trafiken och ett liv utan alkohol."
Adlibris

Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak - Lena Katarina Swanberg/Pigge Werkelin
"Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak den 26 december 2004 orsakade en Tsunami 220 000 människors död och förändrade för all framtid livet för mig och alla andra förolyckades anhöriga, bekanta och vänner. Jag skrev den här boken för att kunna informera om min katastrof då jag miste min fru Ulrika och mina två söner Charlie och Max och hur jag och mitt team arbetade på plats nere i Thailand för att hitta och kremera deras kroppar. Ett arbete som kom att kantas av besvikelse, frustration och vrede över hur svenska myndigheter hanterade katastrofarbetet."
Adlibris
 
Jag har också läst Staffans Nordstrands trilogi där jag gillade den första boken men inte orkade läsa ut de andra två. 1 Under floden. 2 Samnang - tiggarpojken. 3 Sista färden.

Flera tips om böcker som handlar om Thailand önskas.

4 kommentarer:

 1. The Beach av Alex Garland får väl ses som något av en modern klassiker i sammanhanget. Filmen var dock inget vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Beach har jag inte läst, men har sett filmen och tycker inte heller att den var bra.

   Radera
 2. Låter som bra, men lite väl spännande, böcker att läsa inför ett besök. Jag hoppas verkligen att du slipper både tsunami och fängelsebesök!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag också! Böckerna är verkligen spännande och skrämmande.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...