onsdag 3 juni 2015

Sju dagar kvar att leva

Titel: Sju dagar kvar att leva: en berättelse om brott och dödsstraff
Författare: Carina Bergfeldt
Format: E-bok
Antal sidor: 240
Förlag: Norstedts
Genres: Fakta
Rec.ex.

"Där sitter han till slut, på andra sidan av ett skottsäkert glas. Fyrtioettåringen hon flugit över Atlanten för att träffa. Mannen som snart ska dö. Han lyfter telefonluren och presenterar sig.

När den prisbelönta reportern och kolumnisten Carina Bergfeldt möter Vaughn Ross återstår en vecka av hans liv. Han är dömd till döden i Texas, den amerikanska delstat som avrättar flest fångar. I tio år, nio månader och tio dagar har Vaughn Ross väntat på att dö, för att sona de mord han dömdes för 2002.

Samtalet blir starten på en vecka i Texas som involverar en pastor, en fängelsedirektör, en kvinna som älskar en mördare, en familj som vill ha hämnd och en polis som avgett ett löfte som infrias först när giftet injiceras.

Men allt börjar med mannen som har sju dagar kvar att leva" 


=====================================================================

Min kommentar:
 
Sju dagar kvar att leva är en välskriven och gripande bok om dödsstraff. Boken är detaljerad med mycket fakta och ändå så lättläst och spännande. Carina Bergfeldt har på ett fascinerade sätt lyckats komma nära alla som hon intervjuat under sin vistelse i Texas som dödsdömda, anhöriga, pastorn och fängelsedirektören. Ingen kan förbli oberörd av författarens berättelse. Både titel och omslag lockar till läsning.

Ett citat av Carina Bergfeldt som jag inte glömmer i första taget:
"När han svänger ut från parkeringsplatsen gör jag något jag aldrig gjort tidigare under mina åtta år som reporter. Jag lutar mig mot ratten och gråter"

Jag rekommenderar alla att läsa den här boken.

Betyg:

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret!


Carina Bergfeldt, född 1980, är reporter och kolumnist på Aftonbladet. 2012 tilldelades hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare för sitt reportage "Dagen vi aldrig glömmer" om massakern på Utøya. Juryns motivering var "Av tusen lösa trådar väver hon en tät och tydlig berättelse som griper tag och vägrar släppa."
Hon har även rapporterat från USA-valet 2012, bombdåden under Boston Maraton 2013 och rest genom Afrika för tidningens räkning 2014. Sommaren 2013 tillbringade hon i USA och skrev den uppmärksammade artikelserien "En vecka med döden" om den sista veckan i dödsdömde Vaughn Ross liv. Resan följdes upp sommaren 2014, vilket resulterade i boken Sju dagar kvar att leva. Text från Norstedts.

Foto: Andreas Bardell


Sju dagar kvar att leva kan köpas här:
Inbunden: Adlibris, Bokus
E-bok: Adlibris, Bokus

2 kommentarer:

 1. Carina Bergfeldt6 juni 2015 kl. 12:43

  Vad roligt att du tyckte om den! Det gör mig både glad och stolt och rörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en väldigt bra bok och jag hoppas du skriver flera gripande böcker med intressanta ämnen som berör. Tack för kommentaren, den gjorde mig glad. :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...