måndag 6 juli 2015

Tematrio - Havet

Veckans ord i tematrio är hav. Vi ska berätta om tre romaner som handlar om hav eller har hav i titel. Eller dikter som handlar om hav.

1. Dödens våg av Bo Norgren. " 'Dödens våg' utspelar sig i Thailand efter Tsunamin. 543 svenskar avlider när Tsunamins vågor slår sönder turistparadiset i södra Thailand. Arbetet med att identifiera offren leds från UD:s tillfälliga Generalkonsulat i Phuket.
En månad efter Tsunamin försvinner en diplomat från konsulatet. UD vill undvika publicitet och vill från början inte göra någon officiell polisanmälan.
Göran Ålund tillhör sedan ett år Rikskriminalens IT-brottsrotel. Hans bakgrund som mordutredare i kombination med hans IT-kompetens gör att han får uppdraget att åka ner till Thailand och utreda försvinnandet.
Han inser ganska snart att diplomaten är mördad. Och det mordet är bara inledningen på en våg av terror.
En dödens våg. "
Dödens våg av Bo Norgren
Rörgast av Johan Theorin
1222 över havet av Anne Holt

2. Rörgast av Johan Theorin. "Spökskeppet kom glidande ur mörkret över sundets svarta vatten, och väjde inte för något eller någon. Pojken hann inte undan när det höjde sig över honom. Gummibåten läckte in vatten, så han hade inget val. Han var tvungen att klättra ombord.
Den gamle skutskepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av att det bultar på dörren till hans fiskebod. En vettskrämd pojke stapplar in och berättar om ett fartyg fullt av döende sjömän, och en galen man med yxa."

3. 1222 över havet av Anne Holt. "På drygt 1200 meters höjd över havet ligger Finse högfjällshotell, ett klassiskt resmål för norrmän, endast tillgängligt via järnväg.När tåget mellan Oslo och Bergen en iskall februaridag spårar ur i närheten av Finse råder full snöstorm. Enda utvägen är att evakuera de över tvåhundra passagerarna till det isolerade hotellet.Bland dem finns Hanne Wilhelmsen, tidigare kommissarie vid Oslopolisen, numera rullstolsbunden efter en skottskada i ryggen. Hon har med åren blivit alltmer folkskygg och undviker mänskligt umgänge. Men när en av gästerna hittas mördad redan första natten dras Hanne ofrivilligt in i fallet.Det blir en kamp mellan jakten på mördaren innanför hotellets väggar och den värsta snöstormen i mannaminne rasande utanför."

13 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon av dessa, men Rörgast verkar väldigt spännande :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Johan Theorin är väldigt bra!

  SvaraRadera
 4. Har inte heller läst någon av dessa!

  SvaraRadera
 5. Jag har läst Rörgast och Anne Holt finns nog i bokhyllan men den första är jag inte bekant med.

  SvaraRadera
 6. Tvåan och trean har jag läst. Den första var okänd för mig.

  SvaraRadera
 7. Rörgast och alla andra böcker i Theorins Ölands-serie är jättebra.

  SvaraRadera
 8. har faktiskt inte läst dessa författare.

  SvaraRadera
 9. Dödens våg låter intressant. De andra två har jag läst och gillat :)

  SvaraRadera
 10. Tre fina boktips, tack så mycket!

  SvaraRadera
 11. Anne Holt var tyvärr en besvikelse. Johan Theorin är läsvärd. Den första har jag inte läst.

  SvaraRadera
 12. Rörgast är en riktigt bra bok! Anne Holts blir jag nyfiken på!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...