söndag 27 september 2015

En smakebit på søndag - Maskrosgudens barn

En smakebit på søndag ordnas av den norska bloggen Flukten fra virkeligheten och går ut på att man ska bjuda på en smakbit av boken man håller på att läsa just nu.

Min smakbit kommer från Maskrosgudens barn skriven av den finlandssvenska författaren Sabine Forsblom. I Maskrosgudens barn beskrivs en arbetarklassfamilj i småstaden Borgå på 1970-talet.


"Och det var det som var det konstiga. Att det inte hade funnits några språkstrider i staden nånsin egentligen, trots att det hade funnits finskspråkiga och svenskspråkiga jämsides i all världens tid. Var det nu någon som lite börja mopsa opp sej på nån dans och så där, så satts nog hans trut fast ganska snabbt. Oavsett om det var en finne eller en svensk som började ta ton. Men nu. Nu blossade det upp. Plötsligt började folk fundera mycket på svenskatalande bättre folk och det fattiga finska folket och att i Finland talar man finska. Och det började spåra ut ordentligt.

Fast det var först sen. Nu började det med att hela stan skrattade åt finnarna i förorten. Ha ha haa har ni hört vad dom dåbren har hittat på i höghusen nu igen? skrattade bisarna på torget. Ha ha haa nu har dom börjat elda i ugnen i elspisen. Hi hi hii och en hade skitit vessan full och ringde efter tömning."

13 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Helt okänd författare för mig.
  Titeln gör mig nyfiken.

  SvaraRadera
 2. Det där stycket hade kunnat passa 2015 också, tyvärr, på de flesta ställen. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Den här boken om 70-talet i Finland verkar intressant. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Tyvärr känns det aktuellare än någonsin...

  SvaraRadera
 5. Låter som något för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Har inte hört talas om denna bok tidigare.

  SvaraRadera
 7. Okänd bok för mig, låter intressant. Hur det var på 70-talet i Finland skulle jag vilja få en bild av. Tack för smakbit.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten! Den här låter intressant. Tänkt läsa lite fler författare från Finland och den här vore kanske något.

  SvaraRadera
 9. Ukjent bok, men fin smakebit! Kos deg videre på søndagen!

  SvaraRadera
 10. Tack för smakebiten, får nog ta reda på lite mer om boken.

  SvaraRadera
 11. tack för en intressant smakebit. känner inte till författaren

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...