tisdag 29 september 2015

Maskrosgudens barn

Titel: Maskrosgudens barn
Författare: Sabine Forsblom
Format: Inbunden
Antal sidor: 230
Förlag: Schildts & Söderströms
Genre: skönlitteratur
Utgiven: 2015
Rec.ex.

"Forsblom återkommer efter tio års paus med en fristående fortsättning på den succéartade debutromanen Maskrosguden. Nu får vi stifta bekantskap med Maskrosgudens barn. Med stor frejdighet och sinne för talande detaljer beskrivs en arbetarklassfamilj på 1970-talet i den östnyländska småstaden Borgå.
Här beskrivs skolan, stallet, kusinerna, bästa vännerna, de konstiga finnarna som flyttar in. För det mesta är vardagen tobaksmoln och tristess men ibland hoppar familjen i Folkarn och kör iväg till avstjälpningsplatsen där kanske det stora fyndet som ska förändra allt ligger och väntar...
Maskrosgudens barn är en berättelse om brytningen mellan barndom och vuxenhet, om längtan efter kärlek, tillhörighet och en egen röst. Romanen beskriver sin värld så fräscht att man inte bara läser den, man lever den."

========================================================================

Min kommentar:

Maskrosgudens barn är en berättelse om en arbetarklassfamilj i småstaden Borgå på 1970-talet. Det är en intressant historia som berättas. Boken handlar om hon som var Betinkan och det berättas om kiva konde, jämsa, drischa, kalubacken, dra stroka, halunkar, cobare och inckare.

Den första halvan av boken är väldigt tungläst med ibland evighetslånga meningar och jag retar upp mig på att den delvis är skriven på en dialekt som jag inte förstår. I slutet av boken finns en ordlista men där finns inte alla ord och det är jobbigt att vara tvungen att slå upp ord man inte förstår. Jag hade ingen aning om att den skulle vara delvis skriven på dialekt eftersom det inte framkommer av baksidestexten. Jag tror att jag inte skulle ha valt att läsa boken ifall jag vetat detta. Boken skulle bli mycket bättre och mera lättläst om den skulle översättas till riktig svenska.
Den andra halvan gick lättare att läsa men jag fick aldrig riktigt bra flyt i läsandet, och det är något som jag tycker är viktigt.

Historien är bra men inte språket.

Betyg:

Har bloggat tidigare om boken med en smakbit från boken här: Smakebit på söndag

Tack till Schildts & Söderströms för recensionsexemplaret!

Här kan läsas mer om författaren: Sabine Forsblom

Här kan boken köpas: Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...