tisdag 3 november 2015

4 frågor till författaren Kamilla Oresvärd

Foto: AnnalisaFoto


Kamilla Oresvärds debutbok Minnesbäraren utkom i mars 2015. Boken är en spännande och mycket bra deckare. Den handlar om svek och maktmissbruk i slutna miljöer. Ett över trettio år gammalt lik hittas i en jordkällare samtidigt som en man som sitter inne på en rättspsykiatriskt anstalt rymmer. En skrämmande sanning visar sig i mentalvårdens mörka gömmor för kommissarie Stina Seger och hennes grupp som ska lösa de båda fallen.

4 frågor till författaren:

1. Varför blev du författare? 
Skönlitteratur har alltid haft en framträdande plats i mitt liv. Att jag började skriva själv tror jag beror på att jag ville ge mitt läsande ytterligare en dimension. Det var alltså ingen särskild händelse som fick mig att bli författare utan det var snarare en process som kändes både naturlig och ganska odramatisk - det bara hände. Skrivandet är också ett sätt för mig att koppla av. När jag skriver fokuserar jag bara på det och det blir nästan som en slags meditation.

2. Vad är roligt och svårt med att skriva? 
Det som är absolut roligast med att skriva är när karaktärerna får ”eget liv” och gör sådant man inte alls trodde om dem. De kan nästan liknas med barn som växer upp och utvecklas till självständiga individer och börjar agera på egen hand. Det är häftigt och lite magiskt när det händer. Det som kan vara svårt att skriva om är sorgliga och hemska händelser som ligger väldigt nära. I Minnesbäraren t ex blir Stinas mamma sjuk och det är hämtat från mitt eget liv. Det var tungt och svårt att skriva om men det var också ett sätt att bearbeta sorgen.

3. Finns det en bok inom dig som du ännu inte har skrivit? 
Oh, ja! Det finns många böcker i mig som jag ännu inte har skrivit. En av dem håller jag på med just nu och det är uppföljaren till Minnesbäraren.

4. Vilken bok läste du senast? 
Jag hör till dem som läser flera böcker samtidigt. Just nu läser jag Anna Ihréns Smögendeckare ”Strandsittaren” parallellt med Marie Hermanssons ”Skymningslandet”.Tusen tack till Kamilla för att du svarade på mina frågor! Det var intressant att läsa dina svar och jag ser fram emot en uppföljare till Minnesbäraren.

Kamilla Oresvärds hemsida hittas här.
Minnesbäraren utgavs på Hoi Förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...