tisdag 10 november 2015

4 frågor till författaren Sara Jungersten

Foto Marica Öst
Sara Jungersten är en finlandssvensk författare som skrivit den nyligen utgivna boken #döden (2015). Hon är också författare till Lika delar liv och luft (2013) och Wannabe (2011).

4 frågor till författaren:

1. Varför blev du författare?
Att jag blev författare handlar om en lång rad tillfälligheter som kanske vävdes ihop av min stora kärlek för att upptäcka världen genom att beskriva den. Jag har bloggat mycket, producerat absurda mängder brev och e-post och hittade så småningom fram till journalismen - därifrån prövade jag mig vidare genom att först gå en novellkurs, och sedan en så kallad författarutbildning på två år som heter Litterärt skapande vid Åbo Akademi. Jag har utvecklat mitt skrivande ett steg i taget, och plötsligt var det så att jag hade fått ihop ett romanmanus. Jag är själv väldigt förvånad över att jag vid det här laget har skrivit tre romaner - det var ingenting som jag planerade, det bara hände.

2. Vad är roligt och svårt med att skriva?
Det roliga (och underbara och nödvändiga och .... ja, ni förstår) är att få leva i berättelsen. Att skriva är för mig ungefär som att läsa, bara att det förstås är en väldigt mycket långsammare och arbetsdrygare process. Jag vet inte själv vart berättelsen är på väg, det upptäcker jag genom att skriva vidare. Att skapa berättelsen blir mitt eget, personliga rum där jag får vara ifred för världen. Det är så lugnt och tyst och skönt där, och det finns ingen som kan störa. Jag får tänka mina tankar ända till slut, och jag får formulera dem precis som jag vill.

Det svåra ... hmmm. Det svåra kommer in i bilden då manuset är färdigt och det ska blir en bok av det hela. Om själva skrivandet var mitt alldeles egna rum, så är utgivningen allt annat. Det är oerhört arbetsamt att sätta den sista finishen, att läsa korrektur och inte minst att konfronteras med insikten att berättelsen plötsligt inte alls är min längre.

3. Finns det en bok inom dig som du ännu inte har skrivit?
Jo, det ser inte bättre ut! Fast den här gången handlar det inte om en roman.

4. Vilken bok läste du senast?
Senaste bok jag läste var nog nyutgåvan av Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga.
Ett stort tack till Sara Jungersten som svarade på mina frågor. Roligt och intressant att läsa svaren på frågorna.

Här kan man läsa mera om Sara Jungersten på förlagets sida: Schildts & Söderström - Sara Jungersten
Här hittas min recension av #döden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...