onsdag 10 februari 2016

Chin Lit - kinesisk litteratur i svensk översättning

Chin Lit är ett oberoende bokförlag som publicerar kinesisk litteratur i svensk översättning.

Jag har inför min kommande Kinaresa läst några av de kinesiska novellerna. Det har varit intressant att läsa novellerna och jag gillade de flesta även om de var ganska sorgliga. Novellen jag gillade mest var den första jag läste och det var Öppna dörren. Här nedan lite info om de kinesiska författarna. Titeln är länkad till mera info om böckerna och min bedömning.

1. Öppna dörren av Na Yu.

Na Yu är pseudonym för Zhu Zingfang och har publicerat åtskilliga texter i form av noveller, långnoveller och romaner. Na Yu har belönats med bronspris i "Xihu Cutting-Edge Literary Prize" och en va hennes långnoveller har blivit film.

2. Vi hade hemorrojder allihop av Zhao Zhiming.

Zhao Zhiming har även arbetat som redaktör och filmproducent men beskriver sig nu som: "Ett rötägg son initierat oberoende förlagsverksamhet". Han sätter ofta in klassiska teman såsom relationer, öden och moderskärlek, i nya extrema situationer vilket ger dem ett nytt liv.

3. Manna från himlen av Su Tong.

Su Tong är en av Kinas mest kända och lästa författare och är mångfaldigt belönad. Flera av hans verk har blivit film, bland annat Den röda lyktan, regisserad av den kände Zhan Yimou och som nominerades till en Oscar 1992 och till en Guldbagge 1993.

4. Ofantligt mycket tid av A Yi.

A Yi är polisen som blev författare, fick stämpeln som kriminalromanförfattare men som nu höjs till skyarna för sina noveller.

5. Ögon av Han Song.

Han Song har mångfaldigt belönats med Kinas främsta sci-fi-pris för sina dystopiska romaner. Han är också bloggare och journalist.

6. Som en fisk av Ren Xiaowen.

Ren Xiaowen skildrar ofta människor långt ned på samhällsstegen vars öden vi får inblick i. I berättelserna blandas verklighet och fantasi till en sorts magisk realism.1 kommentar:

  1. Åh coolt att du ska åka till Kina! Spännande! Det är verkligen ett land jag vill besöka någongång.
    Bra inlägg också! Kul att få tips om så många författare jag inte läst :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...