fredag 11 mars 2016

Missdåd - Karin Erlandsson

Titel: Missdåd
Författare: Karin Erlandsson
Format: Inbunden
Antal sidor: 259
Förlag: Schildts & Söderströms
Utgiven: 2016
Genre: deckare
Rec.ex.

"Sommaren 1992 är Sara Kvist nybakad journalist, och har fått jobb på lokaltidningen i en liten österbottnisk stad. I staden finns också pojkvännen Robert.
Första arbetsdagen är midsommarafton och uppdraget är att tillsammans med tidningens fotograf Oskar rapportera från traktens dansbanor. Men planerna ändras när några ungdomar hittar ett lik i skogen.
Sara dras allt djupare in i historierna kring dödsfallet. Hon intervjuar den dödas make och flera andra personer. Under ytan härjar trassliga relationer och starka konflikter."

==================================================================

Missdåd är en spännande och mycket bra deckare. Den är välskriven och lättläst med korta kapitel och en riktig bladvändare. Boken är den första i en planerad trilogi och handlar om mäns våld mot kvinnor och motståndet mot kvinnopräster, den andra boken handlar om mäns våld i samhället och den tredje om mäns våld mot sig själva.

Missdåd utspelar sig i min hemstad Nykarleby och igenkänningsfaktorn är hög. Jag själv bor bara ett stenkast från torget där kombikiosken fanns på 1990-talet och jag har sommarstuga vid Andra Sjön där liket hittades.

Jag är mycket glad över att författaren skriver på riktig svenska och inte på dialekt.

Av karaktärerna i boken så är fotografen Oskar den som är mest sympatisk och han har endast en biroll. Jag förstår mig inte riktigt på Sara och hur hon tänker, och kvinnoprästen Linna är också en underlig karaktär som jag inte fattar tycke för.

Upplösningen kom lite hastigt men var överraskande och jag hade aldrig kunnat gissa mig till slutet.

Missdåd är den bästa bok jag läst som är skriven av en finlandssvensk författare och jag vill absolut läsa de följande böckerna i trilogin. Jag kan verkligen rekommendera alla att läsa denna bok.

Betyg: ✿-

Tack till Schildts & Söderströms för rec.ex.
Fotograf: Matilda Saul

Karin Erlandsson:
Missdåd 2016
Minkriket 2014
Sött och nött 2012
 
 
 
 
 
 
 
Missdåd kan köpas här:

6 kommentarer:

 1. Denna noteras - spännande! I år är det finländska och finlandssvenska författares böcker som får lite extra företräde för mig. Aki Ollikainens Nödåret står på tur. Glad för alla nya tips, och Karin Erlandssons böcker verkar få bra omdömen överlag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är roligt att det ges ut en sådan här deckare. Utbudet av finlandssvensk skönlitteratur är så dåligt, de flesta böcker som ges ut här verkar så trista. Jag hoppas att det i framtiden kommer att ges ut flera böcker av finlandssvenska författare som är i samma stil som Missdåd. :)

   Radera
  2. Såg nyligen att Finland topprankats(!) som världens mest litterära (läskunniga) nation enligt ny undersökning, så inte helt omöjligt vi har en del att hoppas på framöver även av författarna. ;)
   Norge kom på andra plats och Sverige först på femte! :o

   Radera
 2. Vilket fint omslag också. Får lust att läsa av bara den orsaken.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...