tisdag 24 maj 2016

Terminal - Hannu Raittila

Titel: Terminal
Författare: Hannu Raittila
Förlag: Förlaget
Antal sidor: 454
Originaltitel: Termninaali
Översättare: Janina Orlov
Genre: skönlitteratur
Utgiven: 2016
Rec.ex

"I början av 1990-talet tillbringar två unga flickor, Paula och Sara, all sin fritid på Helsingfors-Vanda flygstation. Nästan tjugo år senare ser Sara som nu arbetar på flygplatsen, Paula i handfängsel ledas ur ett plan som kommit från Marocko. Sara upptäcker att Paula är gravid. Lite senare får hon höra att Paula rymt från fängelset och försvunnit spårlöst.
Paulas far, kommodor Johan Lampen, är hemma från Hitis skärgård. Som 8-åring såg Johan sin egen far drunkna, och utbildar sig som vuxen till sjöräddare. Över 40 år senare åker Johan ut för att leta rätt på Paula. Efter många strapatser nås han av ryktet att dottern befinner sig i Syrien och har kontakter till internationell terrorism." (text från Förlaget)

========================================================================

Terminal är en bok som har tre berättare, det är Johan och Pirjo som är Paulas föräldrar och Sara som är Paulas väninna. Sara är den som jag skulle ha velat veta mera om och Johan är den som är minst intressant.

Boken är bra och stundtals spännande och man vill läsa mera hela tiden för att få veta ifall Paula hittas.

Boken är klart läsvärd men jag stör mig mycket på att den är dåligt korrekturläst. Jag vet att det är många som inte stör sig på skrivel i böcker men det gör jag.

Terminal (Terminaali) fick Runebergspriset 2014 och var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2015.

Betyg: ✿+

Tack till Förlaget för rec.exet!

Foto: Laura Malmivaara


Hannu Raittila (f. 1956 i Helsingfors) debuterade 1993 och har publicerat ett flertal romaner och novellsamlingar, bland annat Canal Grande (2001) som belönades med Finlandiapriset.

Terminal kan köpas här:
Inbunden: Adlibris 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...