tisdag 23 augusti 2016

Den lilla svarta

Titel: Den lilla svarta
Författare: Sanna Tahvanainen
Förlag: Schildts & Söderströms
Format: Inbunden
Antal sidor: 313
Genre: skönlitteratur
Utgiven: 2016
Rec.ex.

"En mystisk kvinna dyker upp i 1920-talets Paris. Vem är hon?
Varifrån kommer hon? I takt med att Coco Chanels namn som modeskapare växer sugs hon in i festernas och salongernas virvlar. Ett pärlband av älskare följer. Den ryska storfursten ersätts av den franska poeten som i sin tur följs av Englands rikaste man.
Även om älskarna är utbytbara, är de livsnödvändiga. Näst efter saxen är männen Coco Chanels viktigaste verktyg. Det är ur deras garderober hon hämtar sina bästa idéer.
Arbetet är det enda beständiga i Coco Chanels liv. Vi följer henne i ateljén på Rue Cambon där nya kreationer skapas och sömmerskorna lyder hennes minsta vink. Men under ytan ruvar en mörk hemlighet och minnena från barndomen som inte ger henne någon ro.

Coco Chanel befriade kvinnan från korsetten. Hon skapade parfymen No. 5. Hon gav oss den lilla svarta. I Sanna Tahvanainens roman lär vi känna henne inifrån."


=======================================================================

Min kommentar:

Den lilla svarta är en mycket bra och välskriven roman om modeskaparen Coco Chanel. Jag har alltid varit intresserad av mode så det var självklart att jag ville läsa denna bok.

Den lilla svarta är en underhållande historia med bra flyt och författaren väver skickligt ihop fakta och fiktion till en trovärdig roman. Jag fastnade i boken från första sidan och det var svårt att lägga den ifrån sig. Kan verkligen rekommendera den här boken!

"Det ska vara enkelt, enklare än enkelt. Men det får inte vara simpelt. Simpelt och uselt är samma sak. Enkelt och dyrt är samma sak." 

Den lilla svarta var den första bok jag läste av Sanna Tahvanainen och jag hoppas på en fortsättning av boken eftersom jag vill läsa mera om Coco Chanel.

Betyg:

En smakbit från boken hittas här: Den lilla svarta

Tack till Schildts & Söderströms för rec.ex.!

Bild: Cata Portin

Sanna Tahvanainens verk:

Den lilla svarta (2016)
Dröm om drakar (2015)
Bär den som en krona (2013)
Silva och teservisen som fick fötter (2011)
Allting är amerikanskt (2010)
Muskedunder (2008)
Jag vill behålla precis allting (2006)
Alltid skogen (2005)
Silverflickan (2002)
Vita näsdukars vatten (2000)
blunda!blunda! (1998)
fostren (1994)

Den lilla svarta kan köpas här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...