måndag 17 oktober 2016

Tematrio - Öar


Tematrio denna vecka: Berätta om en bok/berättelse som utspelar sig på en ö. Bebodd, eller ej.

1. Sommarön av Eva Frantz
"I Porkala skärgård ligger Sommarön som är försäkringsbolaget Axelssons sommarparadis. Här finns stugor som personalen kan hyra för en symbolisk summa. Denna vecka är alla stugor upptagna: Det är meningen att chefer, försäljare, it-personal och kundtjänst skall umgås med varandra under fria former, familjerna är också med - mer eller mindre motvilligt. Allt är upplagt för sol, bad och lagom mängder lådvin till grillbiffarna. Mitt i veckan hittar någon diabilder från somrar på 1970-talet och alla deltar i bildvisningen. På natten blir det ett oherrans oväder och så lägger sig dimman över ön. Öborna inser att de har drabbats av den moderna människans yttersta form av utsatthet - smarttelefonerna har slutat fungera. Nervositeten sprider sig och alla skulle helst lämna ön så snabbt som möjligt. Döden står på lur..."

2. Ön av Lotta Lundberg
"Långt ute i Söderhavet ligger Ön. I eget majestät, bortglömd och paradisisk under palmerna. Där arbetar Olivia, en svensk läkare, sedan tjugo år i sjukstugan. Hon har blivit en självklar del av Ön, älskar Taip men deltar även i danserna på Udden.
När turister från en lyxkryssning anmäler sexuella övergrepp på Ön skickas Christian, en brittisk socialchef, dit för att utreda sanningen bakom anklagelserna. Under några heta månader kommer allas föreställningar om frihet, sexualitet och skuld ställas på sin spets.Ön är en av Samväldets sista kolonier i Stilla havet. Vems är paradiset?"

3. Italienska skor av Henning Mankell
"Det är vinter ett av de första åren av 2000-talet. På en ö i yttersta havsbandet lever Fredrik i en stor tystnad, omgiven av sin hund och katt, med en myrstack i sitt vardagsrum. En mörk hemlighet, ett ödesdigert misstag har gjort honom till en skygg ensling. 
En morgon upptäcker han att det står en kvinna med en rullator ute på isen. Det är Harriet, den kvinna han svek för över 30 år sedan, som han lämnade utan att säga ett ord. Nu, när hon snart ska dö, kräver hon att han ska infria det löfte han en gång gav henne: Att ta med henne till en avlägsen skogstjärn, där de skulle simma tillsammans när de hade gift sig."12 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Låter som bra böcker! Jag har inte läst en enda av dem, men gillar dina beskrivningar.

  SvaraRadera
 3. spännande ö - böcker! otroligt så många det finns!

  SvaraRadera
 4. "Ön" låter väldigt intressant!

  SvaraRadera
 5. Ett öde värre än döden - mobiltelefonerna slutar att fungera! ;)

  SvaraRadera
 6. Jag har inte läst någon men känner igen alla

  SvaraRadera
 7. Har inte läst någon av dessa, men de låter intressanta allihop.

  SvaraRadera
 8. Italienska skor har jag läst och gillat, liksom allt annat av Mankell.

  SvaraRadera
 9. Lundbergs bok har jag haft på listan länge. Nu blev jag påmind! Får försöka hinna med dem längre fram i höst :-)

  SvaraRadera
 10. Eva Frantz' bok skulle jag vilja läsa.

  SvaraRadera
 11. Italienska skor är en av de få böcker av Mankell som jag inte löst. Tack på tipsen på de övriga också.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...