onsdag 5 oktober 2016

Vonne och Marie

Titel: Vonne och Marie
Författare: Christel Sundqvist
Förlag: Schildts & Söderströms
Format: inbunden
Genre: skönlitteratur
Utgiven: 2016

"Marie är lyckligt gift, har tre barn och en doktorsavhandling på slutrakan. Hon försöker vara mamma och hustru, sova på nätterna och sköta sin kondition enligt devisen allt löser sig om man tar en löprunda. Ändå oroar hon sig: Blir disputationen ett fiasko, hur mår Ronja som låser in sig med sin cyberflickvän och sina youtube-klipp, äter Tindra för litet och får minstingen Leo tillräcklig uppmärksamhet?
I släkten finns mycket sorg, depression och missbruk. Som barn hällde Marie ut innehållet ur minkpappans otaliga spritflaskor. Kan problem vara ärftliga, stämmer det som psykologen säger: ”Barn tar över sina föräldrars sorg. Du bär din pappas och mammas sorg. Ronja bär din.”
Tillsammans med Vonne minns Marie deras gemensamma ungdom men också barndomen bland stinkande minkhus och saker man inte vågade prata om."


===================================================================

Min kommentar:

Vonne och Marie är en mycket stark och känslosam roman som handlar om vänskap och om att duga i sin roll som yrkeskvinna och mamma. Det är många tunga ämnen som tas upp i boken som depression, alkoholmissbruk, självskadebeteende, ätstörning och svår sjukdom.

Romanen är så sorgsen, gripande och berörande att jag läser den med tårar i ögonen och en klump i halsen. Det är en trovärdig bok och en mycket stark läsupplevelse. Rekommenderas varmt!
 
Vonne och Marie är den första bok jag läser av Christel Sundqvist. Jag kände inte till denna författare tidigare fastän hon kommer från min hemstad. Hennes debutroman heter Flickan i flaskan och den boken har jag nu lånat från biblioteket och ska börja läsa den i kväll.

Betyg:

Foto: Jonas Bergqvist

Christel Sundqvists böcker:

Vonne och Marie (2016)
Om något skulle hända (2011)
Flickan i flaskan (2009)

Tack till Schildts & Söderströms för rec.ex.!

Vonne och Marie kan köpas här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...