torsdag 30 mars 2017

Förnedringen av Tinna Lindberg

Titel: Förnedringen
Författare: Tinna Lindberg
Förlag: Blue Publishing
Format: danskt band
Antal sidor: 253
Genre: deckare
Utgiven: 2017

"En elefant kommer lufsande längs Bangla road i det bleka gryningsljuset. På djurets rygg sitter en död svensk man fastsurrad, naken på underkroppen. »Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter...« står det på lappen som är fastnålad på hans tröja - ett citat ur FN.s deklaration om mänskliga rättigheter.
Några dagar senare hittas ännu en svensk sexturist, dödad på liknande sätt. Sveriges ambassadör i Bangkok Viktoria Lindh förstår att hon står inför den största konsulära utmaningen sedan tsunamikatastrofen. Tillsammans med sina kollegor UD:s stjärnskott Sara Al-Mayahi, och den luttrade Birgitta Ståhl försöker hon lugna den oroade svenskkolonin i landet.
Samtidigt bedriver hon en egen brottsundersökning parallellt med den thailändska polisen, som är tyngd av korruption och byråkrati.
När Koh Lantas »starke man«, ser ut att bli nästa offer, inser Viktoria att hon har lösningen mitt framför ögonen."


=======================================================================

Min kommentar:

Förnedringen är en mycket spännande och bra debut av Tinna Lindberg. Författaren tar upp många aktuella ämnen i boken bl.a. prostitutionen och korrupta poliser i Thailand, gruppvåldtäkten i Indien och den ständigt omdiskuterade sexualbrottslagstiftningen och gränserna för ett nej i Sverige.

Boken är lättläst och en riktig bladvändare, det var svårt att lägga den ifrån sig för jag ville veta hur det skulle gå. Jag tyckte också det var intressant att få läsa om hur det är att jobba på en ambassad.

Viktoria är en intressant men lite märklig person. Jag har lite svårt att förstå varför hon attraherades av Klas Bäckström som är en person jag inte tycker om.

Jag gillar att läsa böcker som utspelar sig på platser där jag varit, men stör mig lite på att författaren tagit sig geografiska friheter och flyttat på platser i Thailand. För den som aldrig varit där har detta ingen som helst betydelse. I januari i år var vi på vår 10:de resa till Thailand. Jag har åkt med färjorna till och från Phuket flera gånger och jag får inte riktigt platserna att passa i mitt huvud. Ett märkligt sammanträffande är att jag råkade befinna mig på Phuket då morden i boken begicks.

Jag hoppas att författaren skriver flera böcker om samma personer. Jag vill lära känna Viktoria bättre, liksom svenskarna på Koh Lanta. 

Här hittas en smakbit från boken: En smakebit på søndag - Förnedringen

Betyg: 

Förnedringen kan köpas här:

Inbunden: Adlibris, Bokus
E-bok: Adlibris, BokusInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...