onsdag 26 april 2017

Projekt Panama - Ett år med världens största läcka

Titel: Projekt Panama - Ett år med världens största läcka
Författare: Minna Knus-Galán
Förlag: Schildts & Söderströms
Format: inbunden
Antal sidor: 337
Genre: facklitteratur
Utgiven: 2017

"Bryssel, maj 2015. Journalisten Minna Knus-Galán deltar i en konferens i datajournalistik. Under en paus rycker en kollega från Washington henne i ärmen. ”Jag tror vi har någonting intressant”, viskar hon. ”Någonting stort.” Det här är upptakten till arbetet med historiens största läcka: Panamadokumenten. 
Det handlar om 11,5 miljoner filer förmedlade av en anonym källa. Hundratals grävande journalister på olika håll i världen går igenom data i största hemlighet. I april 2016 släpper de sin nyhet. 
De avslöjar hur den politiska och ekonomiska eliten använder skatteparadis för att gömma enorma summor pengar. 

Nyheten slår ner som en bomb. I Projekt Panama skriver Minna Knus-Galán om sitt år i den internationella arbetsgruppen, där hon som den enda inbjudna finländska journalisten särskilt fokuserade på kopplingarna till sitt hemland. Projekt Panama är en spännande berättelse om journalisternas metoder, om deras inbördes relationer och dynamik, om deras framsteg och kriser. Boken handlar även om vikten av undersökande journalistik och dataläckor, och förklarar hur den globala skatteparadisekonomin berör var och en av oss."

========================================================================

Projekt Panama: 11 500 000 dokument, 214 000 skatteparadisbolag, 376 journalister, 80 länder, 1 år.

Det här är historian om hur det gick till att avslöja förmögna personer, företag, kriminella, idrottsstjärnor, ministrar m.fl. som sluppit undan skatt och gömt stora summor pengar i skatteparadis genom så kallade brevlådeföretag. 

Mossack Fonseca är namnet på advokatbyrån i Panama därifrån de läckta dokumenten kom ifrån, och därför kallas de Panamadokumenten eller Panama papers. 

Det här är en välskriven, lättläst och spännande bok, nästan som en thriller. Det är mycket intressant att läsa hur Minna och de andra journalisterna samarbetade kring projektet och jobbade med panamadokumenten. 

Projekt Panama kommer att bli årets bästa finlandssvenska bok. 

Betyg: 

Här hittas en smakbit från boken: Projekt Panama


Fotograf: Marica Rosengård


Minna Knus-Galán har jobbat på Yle sedan 1992 och har sedan 2004 specialiserat sig på grävande journalistik. Hon har deltagit i flera internationella samarbetsprojekt och grävt i skatteparadisläckor som Offshoreleaks, Luxleaks Swissleaks och nu senast Panamadokumenten.Projekt Panama kan köpas här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...