lördag 27 maj 2017

Lex Katarina - Maria Estling Vannestål

Titel: Lex Katarina
Författare: Maria Estling Vannestål
Förlag: Kompass förlag
Format: Pocket
Antal sidor: 312
Genre: skönlitteratur
Utgiven: 2016

"Katarina är inte sextio år med utflyttade barn, en trygg karriär och all tid i världen när hennes mamma drabbas av en demenssjukdom. Katarina är strax över fyrtio, chef, fru och trebarnsmamma. Hon lever i sandwichgenerationen, klämd av krav både uppifrån och nedifrån. Alltid är det någon som behöver henne. Att dessutom tvingas bevittna sin mammas gradvisa nedmontering är en tung process som väcker svårhanterliga känslor vid sidan av sorgen. I synnerhet när den nära och kärleksfulla relationen mellan mor och dotter inte är så självklar som den borde vara.
Lex Katarina är en bok om skuld, skam och otillräcklighet, men också om den vardagsglädje, utveckling och försoning som skymtar bakom molnen.

Maria Estling Vannestål är fyrabarnsmamma, författare och föreläsare. Hon leder kurser, driver en podcast om att följa sin inre kompass och skriver facklitteratur, noveller och barnböcker. Lex Katarina är hennes romandebut."

=======================================================================

Min kommentar:

Lex Katarina är en gripande, tänkvärd och känslosam bok om hur det är att ha en förälder som drabbats av demens. Maria Estling Vannestål skriver i sin roman om vardagliga situationer hur det är att ha många bollar i luften med att vara trebarnsmamma, fru, chef och dessutom ha en mamma som får demens och hur mamman bara blir sämre och sämre. Det är en både sorglig och glädjefull bok.

Författaren har ett språk som gör boken lättläst och jag kan mycket väl tänka mig att många sträckläser boken. Jag tyckte texten var för liten så jag orkade inte läsa så många kapitel i gången, men den var ändå så intressant att jag ville läsa allt och inte hoppa över något bara för att få den snabbt utläst. 

Tack Maria för en givande läsupplevelse!

Betyg: 

En smakbit av boken hittas här: En smakebit på søndag - Lex Katarina

Här kan läsas mera om Maria Estling Vannestål: Kompass förlag

Lex Katarina kan köpas här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...