söndag 28 januari 2018

Människan är ett känsligt djur - Rafael Donner
Titel: Människan är ett känsligt djur

Författare: Rafael Donner
Förlag: Förlaget
Format: häftad
Genre: biografisk essä
Utgiven: 2018Rafael Donners debutbok Människan är ett känsligt djur handlar om känslor, författarens känslor, som svaghet till exempel. I det första kapitlet, som handlar om svaghet, får vi läsa om då pappa Jörn Donner låg på operationsbordet för att genomgå en hjärtoperation. Rafael önskar att han i den stunden vågat säga till sin pappa att han älskar honom.

Rafael berättar att han varit "en riktig, tvättäkta lipsill." Han började gråta i många opassande situationer, som då han i lågstadiet inte fick fulla poäng i matematikprovet. Han brukade räkna hur många dagar det gått sedan han senast grät. I skolan var det strängt förbjudet för pojkar att gråta.

I stycket om självsäkerhet skriver Rafael om hur han avskydde sitt namn Rudolf och att han för två år sedan bytte namn till Rafael.

Att galenskap börjar med ilska lärde han sig i en fyllecell i Esbo polishus.

Frihet känner Rafael i ett bubbelbad på högsta våningen i ett japanskt kapselhotell. Att resa är frihet, men "varför föredrar så många asiater att resa i grupp?" frågar han sig. Det har jag också funderat på flera gånger.

"Människan är ett känsligt djur" är intressant och tankeväckande. Den är skriven av Jörn Donners yngste son och det är därför den här boken lockar till läsning.

Jag hade ingen aning om vem Rafael Donner var förrän jag fick den här boken i min hand. Nu vet jag, och nu hoppas jag han skriver flera intressanta böcker.

Betyg: 

Foto: Niklas Sandström


Rafael Donner är född 1990. Han är utbildad medianom och Människan är ett känsligt djur är hans debutbok.


Människan är ett känsligt djur kan köpas här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...