fredag 9 mars 2018

Efter stormen i Tshikapa - Patricia Bruun

Titel: Efter stormen i Tshikapa
Författare: Patricia Bruun
Förlag: Förlaget
Format: häftad
Antal sidor: 176
Genre: skönlitteratur
Utgiven: 2018

---

"Efter stormen i Tshikapa är en berättelse om hur den goda viljan tror sig hitta sin väg i det stora landet Kongo-Kinshasa. Teori och praktik kolliderar på primitivt utrustade sjukhus och på små hälsomottagningar där det inte finns vare sig vaccin eller sprutor. Och för den som kommer utifrån upphör tidigare självklarheter att gälla: som rätten att bli förstådd eller bara möjligheten att gå på toaletten.

Huvudpersonen möter primitiva förhållande men också människor, berättelser och en historia där den mäktiga Kongofloden löper som en röd tråd. Där andra tidigare letade efter nya platser och rikedomar jagar biståndet sjukdomar.

Koleran vandrar längs med vattendragen och mässlingen rör sig snabbt som tanken. Men att se och veta är inte det samma som att kunna hjälpa. Man måste prioritera. Och när tvivlet lägger sig över dagar och nätter av tillkortakommanden gäller det att fokusera på de små segrarna – också då svaret på alla frågor verkar vara långsamhet och ineffektivitet."

---

Min kommentar:

Efter stormen i Tshikapa är snabbläst och intressant. Patricia Bruun har blandat fakta och fiktion i den här boken och det som jag tyckte var mest intressant var då författaren berättade om hur det var att jobba inom bistånd i Kongo-Kinshasa, det hade jag gärna läst mera om. 

Här hittas en smakbit från boken: En smakbit från Efter stormen i Tshikapa

Betyg: 

Foto: Niklas Sandström

"Patricia Bruun är född 1957 och tidigare journalist på Åbo Underrättelser. Hon har även fungerat som medarbetare på Hufvudstadsbladet och belönades med Bonniers Stora Journalistpris 2001 för sitt reportage om psykvården i Åbo. Sedan dess har hon sadlat om och jobbar nu som sjukskötare på en avdelning för internmedicin. Bruun har även jobbat inom bistånd i Kongo-Kinshasa. Sedan några år tillbaka bor hon i Bromarv. Bruun har tidigare skrivit böckerna ”Som om jag var någons skuggsida” (med Lotta Näse) 2011, ”Medicin, mat och magi” 2014 samt medverkat i antologin ”Människohundarna” 2017."
Efter stormen i Tshikapa kan köpas här:

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...